lauantai 10. toukokuuta 2008

Tämä ei ole taidetta.

Liitän tähän kirjeen jonka sain hetki sitten.

Vaikka tämä tuntuu melkein liian hurjalta ollakseen totta, uskoin että tämä on tapahtumassa ja allekirjoitin, siellä oli 1, 184 miljoonaa allekirjoitusta. Toivon että sillä on vaikutusta.
Olen pahoillani että tällaisiakin ammattikunnan edustajia löytyy.

***

Vuonna 2007 "taiteilija" Guillermo Vargas Habacuc otti kadulta kulkukoiran, sitoi koiran taidegalleriaan ja antoi sen nääntyä kuoliaaksi. (Katso liitteen kuvat)
Useita päiviä "taiteilija" ja galleriavieraat katsoivat tunteetta tätä "mestariteosta", jonka koiran kuolinkamppailu muodosti. Lopulta koira menehtyi.Näyttävätkö oheiset kuvat sinusta taiteelta? Mutta tässä ei vielä ole kaikki: arvostettu taidebiennaali Visual Arts Biennial of the Central American on nyt kutsunut taiteilijan tekemään saman julman performanssin uudelleen tämän vuoden biennaaliin.Auta pysäyttämään tämä taiteen nimissä tehtävä eläinrääkkäys!Mene jommalle kummalle seuraavista sivuista:
ja allekirjoita vetoomus "taideteoksen" pysäyttämiseksi. Lähetä tämä kirje kaikille tuntemillesi eläinihmisille. Ole kiltti.Allekirjoitus ei luonnollisestikaan maksa mitään ja aikaa siihen kuluu noin minuutti.4 kommenttia:

Scribe of Salmacis kirjoitti...

Olen hieman ymmälläni tästä vetoomuksesta. Taiteilija ja galleria ovat kieltäneet tapahtuneen ja sanoneet, että koira oli kiinni vain yhden vuorokauden.

On aika olennaista myös se, että vetoomuksen takana täytyy olla jonkin totaalisen kaksinaismoralistin, jooka on nähnyt tapahtuneen tekemättä sille itse mitään. Vaikka vastustan elikon vangitsemista (sillä vastustaisinhan ihmisenkin vangitsemista, vaikka tämä voisi vangitsemisen ulkopuolisessa tilassa kuinka hyvänsä huonosti), on kollektiivinen hysteria vielä karmivampaa seurattavaa.

Myös. Mikäli taiteilija sattuu olemaan ammattilainen, sen ei tulisi myöskään mielestäni johtaa mihinkään sellaiseen ammattikuntaidentiteettiin, joka missään yhteydessä mahdollistaa myötähäpeän, kollektiivisen syyllisyyden tai yhteisen etiikan tai tavoitteiden kokemisen.

Soli kirjoitti...

Hyvin napautettu, Lintuseni. Ei pitäisikään tuntea myötähäpeää tai syyllisyyttä, se vain oli todella nopeasti ja lapsellisen vilpittömästi postattu harmistus. Mutta juttu on siis paljon mutkikkaampi, kun ottaa järjen käteen ja lähtee tutkimaan.

Voi ällikkä. Pitää miettiä pienillä aivoilla edelleen. Mieti, mieti, mieti...

Anonyymi kirjoitti...

Luin aiheesta vielä, että gallerian seinällä olisi ollut koiranruokamuroilla tehty teksti: Olet sitä mitä luet.

Teoksen etiikan kannalta oleellista lienee se, miten koira on otettu kiinni, miten kauan pidetty galleriassa ja onko sitä ruokittu.

Seinätekstin kera koirakuva tilanteesta vaikutti kyllä vahvasti, kommentoiden mm. käsittämätöntä epätasa-arvoisuutta tässä maailmassa, mutta lause laajenee myös ihmisen tajuntaa koskevaksi.

Soli kirjoitti...

Saman löysin minäkin kun kävin tonkimassa tapahtuneesta tarkempaa tietoa.