tiistai 13. toukokuuta 2008

Niin mikä sitten on taidetta?

Helsingin Sanomissa varovasti arveltiin, että tuo edellinen juttu saattaa olla myös käsitteellinen taideteos. Mitähän siitä sitten pitäisi ajatella, jos näin olisi. En tunne itseäni vedätetyksi, vaan oikeastaan olen iloinen, että ihmiset kaikkialla reagoivat nopeasti moraalisesti ala-arvoiseen tekoon taidemaailmassa.

Heti seuraava ajatus onkin: mikseivät ihmiset sitten reagoi kaikkiin vääryyksiin yhtä hanakasti? Miksi vain eläinten kärsimys (ja niistäkin lähinnä söpöjen) saa ihmisolennot takajaloilleen? Miksei lasten orjatyö ja näännyttäminen? Ja heti seuraava vastaus. koska siihen puuttuminen on paljonpaljon vaikeampaa kuin yksittäiseen ääliötekoon, jonka paikallistaminen tiettyyn paikkaan ja tekijöihin ei ole lainkaan niin arpapeliä kuin siellä jossain tapahtuvat kamaluudet. Varsinkin kun niitä ei kukaan hyvän tahdon lähettiläs saa kuriin.

Mikäli tuo nimien keräys olisi taideteko, se tuo juuri nuo ja vain nuo ajatukset mieleen. Ei tunnu kovin taiteelta minun tajuihollani.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisi rauhoittava ajatus, jos koko juttu olisi vain käsitetaideteos ja koiraakaan ei olisi näännytetty. Minä olisin siinä tapauksessa valmis pitämään sitä taideteoksena, jonkin sortin nettiperformanssina.
Dramaattisesti esitetty yksittäistapaus saa aina ihmiset tuntemaan - toisin kuin jokin tieto siitä, että 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää - nyt ruuan hinnan noustua varmaan enemmänkin.

Soli kirjoitti...

Taiteen ajatteleminen on hidasta -ainakin minulle :-) Olen nyt tullut siihen tulokseen, että mikäli tuo mainittu ele olisi todella kuvitteellinen, se olisi oikeastaan kelvollinen tapa ilmaista rajusti asioita, joita ei voisi tehdä oikeasti moraalisista syistä. Paitsi että tällaisen adressimuodon hyväksikäyttäminen jatkossakin olisi taas moraalitonta sen turruttavan vaikutuksen tähden.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm.. Pari pientä vinkkiä.

Puhuit että miksi ihmiset eivät suhtaudu lapsi orjuuteen saman lla tavalla kuin tähäeläin rääkkäykseen.
Totuus on että on todella suuria ihmisjoukkoja jotka yrittävät pysäyttää myös orjatyövoimaa.. Se on totta että tähän on helpompi ottaa kantaa koska tämä on yksittäinen eläin.. mutta todellisuudessa ihminen pitää itseään arvokkaampana kuin muita luonnon eläimiä ja se on väärin koska onhan kaikki silti samanarvoisia. ja en ymmärrä mikä tekee ihmisestä paremman kuin muut eläimet.. ihminen se tappaa huvikseen että saa turkin päälle ja että voi tehdä taidetta. Tiedätkö eläimiä jotka tappaa tällaisista syistä? en minä ainakaan tiedä. Eläin saalistaa jotta pysyy hengissä ja ihminen syystä jos toisestakin. Syömiseen, vaatteisiin, taiteeseen, kauneuteenkin. Ihmiset ne tässä hirviöitä ovat.